Η Κύμη και τα σύκα της…

Αυτές τις μέρες κορυφώνεται η διαδικασία του λιασίματος των σύκων Κύμης. Στο Βίταλο στη κυριολεξία έχουν πάρει τα ψαλίδια φωτιά. Πλέον τα σύκα έχουν «γίνει» και κάθε σπίτι στο χωριό βάζει τα δυνατά του. Η μέρα αρχίζει από τις έξι το πρωί περίπου. Είναι η ώρα που τα αγροτικά και τα τραχτέρ παίρνουν το δρόμο για τα χωράφια. Πρωί πρωί αρχίζει το «φτάσιμο».

Είναι χαρακτηριστικό για τα σύκα Κύμης ότι, τα περισσότερα φτάνονται, και δεν συλλέγονται από κάτω. Στις άλλες περιοχές της Ελλάδος που λιάζουν τα συλλέγουν αφού πέσουν. Η διαδικασία αρχίζει πρωί για να μην πιάσει η ζέστη και για να έχουν οι παραγωγοί την ημέρα μπροστά τους, για τις υπόλοιπες δουλειές.
Αφού τα σύκα φταστούν και φτάσουν στη βάση, στη «λιακουτή».

Είναι ο χώρος όπου σκίζονται και λιάζονται,συνήθως είναι ταράτσες ή διαμορφωμένοι χώροι, σε κάποιο χωράφι, με τα απαραίτητα και βασικό χαρακτηριστικό να τα βλέπει πολλές ώρες ο ήλιος, αρχίζει η τοποθέτησή τους στα ξύλινα πλαίσια. Το επόμενο βήμα για τα περισσότερα από αυτά είναι η τοποθέτησή τους στο «κλίβανο». Εκεί θειαφίζονται όπου παίρνουν αυτό το άσπρο χρώμα.

Η διαδικασία αυτή δεν γίνεται για αυτά που προορίζονται για «μαύρα», φυσικού τύπου. Αυτά είναι λιγότερα, άλλωστε δεν παίρνει πολλά από αυτά ο συνεταιρισμός. Το επόμενο βήμα για τον παραγωγό είναι το «σκίσιμο» και το «άνοιγμα» αυτών της προηγούμενης ημέρας. Τα ανοιγμένα σύκα πλέον είναι έτοιμα να λιαστούν αφού έχουν τοποθετηθεί με σειρά στα πλαίσια. Το λιάσιμο διαρκεί συνήθως δύο με τρεις μέρες από τη πλευρά που ο ήλιος βλέπει το εσωτερικό του σύκου. Τα «μαύρα» λιάζονται και μία μέρα από την εξωτερική πλευρά. Ρόλο βέβαια παίζει και πόσο ζέστη κάνει. Ακολουθεί το «κλείσιμο» μεταξύ δύο ανοιγμένων και λιασμένων σύκων. Πλέον τα περισσότερα παίρνουν το δρόμο για το συνεταιρισμό όπου ζεματίζονται στους 60-70 C, ελέγχονται και συσκευάζονται.
Αυτά που δεν παίρνουν το δρόμο για το συνεταιρισμό ζεματίζονται από το παραγωγό και φτάνουν σε καταναλωτές απ ευθείας. Ο κύριος λόγος που οι παραγωγοί ψάχνουν και άλλους δρόμους διάθεσης του προϊόντος είναι η πολύ χαμηλή τιμή που τα παίρνει ο συνεταιρισμός σε σχέση με τη τιμή που φτάνει στον καταναλωτή. Ο συνεταιρισμός τα παίρνει για περίπου 3 ευρώ από τον παραγωγό και στο καταναλωτή φτάνουν στη τιμή των 10 ευρώ το κιλό! Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι οι παραγωγοί μέχρι πρότινος είχαν πάρει τα μισά λεφτά από τη περσινή χρονιά. Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε σύκα Κύμης απ ευθείας από παραγωγό μπορείτε να επικοινωνήσετε στα εξής τηλέφωνα: 6976688963, 6971734935, 2222031106 & 2222031272.

kimanews.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *