Συμφωνούμε ότι… διαφωνούμε!!!

Συνέχεια στο σίριαλ της διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς θα δόθεί τις επόμενες μέρες αφού η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε την Τετάρτη χωρίς να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.

Εξερχόμενοι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει και νέα συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, και εμφανίστηκαν εκ νέου κατηγορηματικά αντίθετοι σε απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ δεν συζητούν καν τις νέες προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά.

Φ. Κουβέλης: Όχι σε μέτρα που θα διαλύσουν την κοινωνία

«Πρέπει να αντιληφθεί η τρόικα και οι εταίροι ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία που διαλύεται» τόνισε στις δηλώσεις του ο Φ.Κουβέλης και ξεκαθάρισε ότι εμμένει σε όσα έχει πει μέχρι σήμερα σχετικά με τα μέτρα.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ερωτηθείς για τις απολύσεις στο Δημόσιο επανέλαβε την αντίθεσή του, εκφράζοντας την άποψη ότι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα επιτευχθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων που πρόκειται να γίνουν.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις-σοκ της τρόικας για τα εργασιακά ο κ. Κουβέλης είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν να αποσαθρωθούν περαιτέρω, τα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τη χώρα και την κοινωνία και όχι να διαλύσει την κοινωνία» είπε ακόμη ο κ. Κουβέλης.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι σε αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε πάρα πολύ δύσκολη τη συζήτηση με την τρόικα «γιατί δεν έχουν οριστικοποιηθεί πολλά και σημαντικά κονδύλια που αφορούν στις δαπάνες».

Ειδικότερα, όσον αφορά στο θέμα των απολύσεων, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «υπάρχει ούτως ή άλλως κύμα συνταξιοδοτήσεων και οι δημόσιοι υπάλληλοι που για λόγους νομιμότητας ή ιατρικούς δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπους κοινωνικής πρόνοιας». «Αυτά προβλέπονται και πρέπει να συνυπολογιστούν», πρόσθεσε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις που να κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου» και πως «στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει ό, τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ήδη η ελληνική πλευρά έχει κάνει μεγάλες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και ότι «τώρα πρέπει να δούμε το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο» και πως συνεπώς και η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι το όχημα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ακόμη, επανέλαβε ότι στο εσωτερικό του συνολικού πακέτου που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα «πρέπει να είμαστε όσο πιο δίκαιοι, χωρίς να υπάρχουν ισοπεδωτικά και άδικα οριζόντια μέτρα», παραπέμποντας στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ και που περιμένει «να ευδοκιμήσουν».

Σχετικά με το άλλο μισό πακέτο που αφορά στη λειτουργία του κράτους, δημόσια διοίκηση, δαπάνες για το φάρμακο, άμυνα, είπε ότι «εκεί είναι τα υπουργεία που πρέπει να τεκμηριώσουν και να υποστηρίξουν με νομοθετικά μέτρα το στόχο, που είναι εφικτός».

Ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς για το πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση των αρχηγών και πότε θα κλείσει το πακέτο, είπε ότι «πρέπει όλοι να κινηθούν γρήγορα γιατί η καθυστέρηση στη συζήτηση και στην εκταμίευση της δόσης δεν βοηθά την πραγματική οικονομία, γιατί μας στερεί τη ρευστότητα και θέσεις εργασίας».

Υποστήριξε δε ότι αφ” ης στιγμής συμφωνήσουμε και πάμε στην εκταμίευση, μετά η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και η συζήτηση για την μείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους θα ανοίξει αυτομάτως.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε και εξήγησε ότι η παράταση λειτουργεί ως μια ρήτρα ισοδυνάμων και ότι αυτή είναι το «μυστικό» για τα ισοδύναμα νέου τύπου, «γιατί τα παλαιού τύπου ισοδύναμα δεν μας οδήγησαν πουθενά».

Ακόμη, είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται κάθε μέρα και ότι υπάρχει μια βελτίωση, ότι από την εμπειρία του εκτιμά ότι αυτό θα κλείσει στο σύνολό του και πως «ώσπου να κλείσει θα υπάρχει πάντα μια αβεβαιότητα και μια ισορροπία επιχειρημάτων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι για τον ίδιο είναι δεδομένη η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στα 4 χρόνια και ότι πάνω σε αυτήν την υπόθεση βασίστηκε και η συζήτησή του με την τρόικα.

«Είναι δεδομένο ότι θα γίνουν κινήσεις για περαιτέρω μείωση του χρέους χωρίς να θιγεί οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και έχουμε δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αποφάσεις της ΕΕ και την Ευρωζώνη για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το πώς μπορούμε να κινηθούμε στη δευτερογενή αγορά ομολόγων», σημείωσε.

Αναφορικά με τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι υπήρξε ανταλλαγή εκτιμήσεων και πληροφοριών για τις επαφές που έκαναν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο ίδιος.

Είπε ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και πως ο ίδιος ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε με την τρόικα καθώς και για διάφορες επαφές του με ευρωπαίους παράγοντες.

Πρόσθεσε δε ότι την Πέμπτη θα δει και ο ίδιος τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση θα γίνει στις 5:45 το απόγευμα στη Βουλή, ενώ νωρίτερα, στη 1:00, στην Ιπποκράτους, θα έχει συνάντηση με επταμελή αντιπροσωπεία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι στη σύσκεψη έγινε και εκτίμηση σε σχέση με το πού βρισκόμαστε σε σχέση με το γενικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, «το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι «πρέπει να θυμόμαστε ότι μείναμε στην Ευρώπη και το ευρώ και τώρα έχουμε την προοπτική να αξιοποιήσουμε μια κατάσταση που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο μέσα στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ δεν συζητά απολύσεις στο δημόσιο, οριζόντιες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, καθώς επίσης και αλλαγές στα εργασιακά που να κινούνται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Στουρνάρας: Ανοιχτά όλα τα μέτωπα
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πως όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Επισήμανε επίσης πως διεξάγονται συζητήσεις για τα εργασιακά.

Σύσκεψη τροϊκανών με Στουρνάρα

Της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών προηγήθηκε συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ώστε να ξεκαθαριστεί ποια από τα μέτρα που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο δέχονται οι δανειστές και ποια όχι. Η εντύπωση που δημιουργήθηκε είναι ότι υπήρξε πρόοδος και ότι έγινε καλή συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα αμφισβητεί μέτρα ύψους  έως 6 δισ. ευρώ από τα προτεινόμενα.

Την ίδια ώρα, «βόμβα» στα θεμέλια της προσπάθειας που επιχειρείται για τη διοικητική μεταρρύθμιση, αποτελεί «η απαίτηση της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο», αλλά και όσων υποστηρίζουν τις απόψεις των εκπροσώπων των δανειστών ή προκαλούν θόρυβο πάνω στο καυτό αυτό ζήτημα, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Η τρόικα, από την πλευρά της, εμμένει στις απαιτήσεις της για σκληρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Γ. Βρούτση την Τρίτη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι δύο πλευρές προγραμματίζουν νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης παρουσίασε στους τροϊκανούς τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία ο κατώτατος μισθός θα ρυθμίζεται από την κυβέρνηση και όχι από κοινωνικούς εταίρους.

Επιπλέον, παρουσίασε τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 3,9 μονάδες και τη συνολική μείωση του μη μισθολογικού κόστους στο 5 μονάδες.

Ωστόσο, οι επικεφαλής της τρόικας δεν φάνηκαν ευχαριστημένοι και ζήτησαν μειώσεις στις αποζημιώσεις εργαζομένων, είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω συνταξιοδότησης, νέο ωράριο εργασίας, εξαήμερη εργασία και πλήρως ελαστικό ωράριο.

Στην πραγματικότητα η τρόικα φαίνεται να εμμένει στις απαιτήσεις που διατυπώνονταν στο περιβόητο e-mail, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από πηγές του Μαξίμου, η τρόικα επιμένει για απολύσεις στο Δημόσιο για «σημειολογικούς» λόγους, δηλαδή εμφανίζει μία τιμωρητική λογική.

nooz.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *