Ανάσα για τους «Φεσωμένους» Δήμους…

Κατά οκτώ έως  δέκα  χρόνια θα παραταθεί η αποπληρωμή των δανείων των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όπως προανήγγειλε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Σύμφωνα με τον υπουργό το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση με εντολή του πρωθυπουργού.

Επίσης ο υπουργός αναφερόμενος στα ληξιπρόθεσμα χρέη των δήμων, είπε ότι αυτά ανέρχονται σήμερα στα 800 εκατομμύρια ευρώ και ότι η κυβέρνηση με την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα καλύψει τα χρέη αυτά με την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον υπουργό με αυτές τις πρωτοβουλίες οι δήμοι αναμένεται να αποκτήσουν  έμπρακτη ρευστότητα, που θα φθάνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η προαναγγελία της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας έγινε από τον υπουργό στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη και Σοφίας Σακοράφα για τη μείωση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτεπιστασίας των δήμων, λόγω των σκληρών περικοπών. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν τραγική την κατάσταση για χιλιάδες γονείς και ανέργους που αναζητούν διέξοδο μέσα από τα προγράμματα αυτεπιστασίας και προέβλεψαν ότι σύντομα αυτή η πολιτική θα ανατραπεί από τον ελληνικό λαό.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αν αυτή η «φιλομνημονιακή» πολιτική την οποία καταγγέλλουν σήμερα δεν υπήρχε, τότε δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες. Απαντώντας στις καταγγελίες ότι σήμερα υπάρχουν σχολεία στα οποία έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά εκταμιεύθηκε το 50% του ποσού που είχε προϋπολογιστεί για τη συντήρηση των σχολείων (από τα 80 εκατομμύρια έχουν απορροφηθεί ήδη 40 εκατομμύρια ευρώ) .

Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι 20 εκ. ευρώ από τα 40 εκ. ευρώ που έχουν αποδοθεί στους δήμους για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων εκταμιεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2012 προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, ενώ η κατανομή των υπολοίπων 20 εκ. ευρώ, υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες. Τέλος να σημειωθεί ότι οι δήμοι αναμένουν ότι το ποσό χρηματοδότησης το 2012 για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων θα είναι 100 και όχι 80 εκ. ευρώ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *