Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Καρπενησίου Κ. Μπακογιάννη!

Συνέντευξη του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη.

Μέσα από τις απαντήσεις του Δημάρχου προκύπτουν και ειδήσεις αλλά και ιδέες για όσους νέους και όχι μόνο, θέλουν να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κε Δήμαρχε, σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τα πράγματα για τους Δήμους της χώρας γίνονται ολοένα και δυσκολότερα. Έχουν την δυνατότητα σήμερα οι Δήμοι να σταθούν στο πλευρό του πολίτη;

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πρωτοφανή οικονομική κρίση από την οποία διέρχεται η χώρα μας και η οποία είχε και συνεχίζει να έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να θεωρούμε τη δημοσιονομική στενότητα του κράτους ως δεδομένη. Κανείς μας όμως δεν ήταν σε θέση να προβλέψει τη διάρκεια και το βάθος της κρίσης. Κρίση την οποία σήμερα όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας και για την οποία δε χρειάζονται πολλά λόγια. Σήμερα στο Δήμο καλούμαστε με πολύ λιγότερα, να κάνουμε πολύ περισσότερα.

Οι περικοπές στους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ είναι δραματικές. Οι ανάγκες της καθημερινότητας και του κάθε δημότη ξεχωριστά, όμως, δε σταματούν. Αντίθετα, με τον Καλλικράτη, οι αρμοδιότητές μας έχουν αυξηθεί και ο Δήμος, ο κοντινότερος στον πολίτη πολιτικός θεσμός, οφείλει να ανταποκρίνεται συνεχώς, ακόμη και όταν οι πόροι του είναι περιορισμένοι. Παρόλα αυτά, σήμερα ο Δήμος Καρπενησίου κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, να συμπαρασταθεί στους δημότες που έχουν πραγματική ανάγκη και να δημιουργήσει σταδιακά τις προοπτικές εκείνες που θα συντελέσουν στην ανάπτυξη του τόπου μας. Τα χέρια μας είναι δεμένα, αλλά με πολύ προσπάθεια, σκληρή δουλεία και πρωτότυπες ιδέες, κάθε Δημοτική Αρχή μπορεί να βρει τρόπους ενίσχυσης των δημοτών αλλά και ανάπτυξης του συνόλου της επικράτειάς της.

Η Δημοτική Αρχή της οποίας ηγείσθε έχει προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος; Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε ενδεικτικά κάποιες από αυτές;

Με μία σειρά από κοινωνικές δομές που γεννήθηκαν από την κρίση, ο Δήμος Καρπενησίου στέκετε στο πλευρό των δημοτών που χρήζουν ιδιαίτερης βοήθειας. Ενδεικτικά αναφέρω το Κοινωνικό Παντοπωλείο που προσφέρει δωρεάν αγαθά πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κτλ), το Κοινωνικό Φροντιστήριο που στηρίζει τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, τα Γεύματα Αγάπης που προσφέρουν καθημερινά φαγητό σε άπορες οικογένειες, τη δομή Ρούχα και Παιχνίδια Αγάπης που συλλέγει και στη συνέχεια επαναπροωθεί ρούχα και παιχνίδια σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη καθώς επίσης και τη δωρεάν διανομή καυσόξυλων και πετρελαίου, βάσει πάντα εισοδηματικών κριτηρίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των κοινωνικών μας δράσεων υποστηρίζεται από εθελοντές δημότες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχή έρευνα προκειμένου να διευρύνουμε αυτό το κοινωνικό δίκτυο και με άλλες δράσεις που όπως και οι ήδη υφιστάμενες θα συμβάλουν καταλυτικά στην κάλυψη των αναγκών των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών μας.

Οι Δήμοι μπορούν να «παίξουν» το ρόλο του «μοχλού» ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες; Στο Δήμο Καρπενησίου κινείστε προς αυτή την κατεύθυνση;

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, δε μας κρατάει πίσω. Συμπληρώνουμε δύο χρόνια ως Δημοτική Αρχή και είμαστε περήφανοι που ο Δήμος Καρπενησίου είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα σε απορροφητικότητα κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ, αναλογικά με τον πληθυσμό του. Βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση χρηματοδοτήσεων, καταθέτουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και διεκδικούμε συνεχώς. Ξέραμε από την αρχή ότι για την ανάπτυξη του τόπου μας δεν πρέπει να στηριχθούμε στους περιορισμένους πόρους του Δήμου αλλά και τις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις του Ελληνικού Κράτους. Το ΕΣΠΑ αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε συνεχώς. Δίνουμε επίσης έμφαση και σε άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τον εθελοντισμό.

Η ανάπτυξη λοιπόν του Δήμου μας είναι για εμάς ένα μεγάλο στοίχημα, που με πολλή δουλεία- η οποία αντισταθμίζει τις σημαντικές μειώσεις των χρηματοδοτήσεων- καταφέρνουμε σταδιακά να προωθήσουμε. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το μεγάλο έργο της αστικής ανάπλασης της πόλης του Καρπενησίου, η δημιουργία δικτύου αποχετεύσεων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αλλά και άλλα πιο φιλόδοξα έργα όπως η μελέτη για τη σύνδεση του κέντρου του Καρπενησίου με το Χιονοδρομικό Κέντρο με τη χρήση τηλεκαμπίνας, καθώς επίσης και η μελέτη για τη δημιουργία τεσσάρων οικολογικών πάρκων, ένα έργο που αν υλοποιηθεί θα αποτελέσει σημαντική καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα.

Στον συνδυασμό σας συμπεριλαμβάνονται αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι νεαρής ηλικίας. Πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος νέος με την «τοπική πολιτική σκηνή»;

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα μας αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νέους ηλικιακά ανθρώπους. Υπάρχουν όμως και οι μεγαλύτεροι και πιο έμπειροι και σε αυτή τη βάση συνθέτουμε δημιουργικά τον ενθουσιασμό και τις νέες ιδέες των μικρότερων με την εμπειρία και τη βαθιά γνώση των μεγαλύτερων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υπόθεση όλων. Άλλωστε οι Δήμοι αποτελούν το μόνο θεσμό που οι αποφάσεις των αιρετών μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και να έχουν ουσιαστική εφαρμογή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λοιπόν μπορεί να αλλάξει τον μικρόκοσμό μας και να επηρεάσει όσο κανένας άλλος τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Και γι’ αυτό αξίζει να ασχοληθούν νέοι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους και με το έργο τους του προσδίδουν μια νέα πνοή, γεμάτη δημιουργικότητα και μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Ποιά είναι τα «πολιτικά» σχέδιά σας για το μέλλον;

Είμαι Δήμαρχος Καρπενησίου και σκοπεύω να είμαι υποψήφιος και στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Μέχρι τότε ελπίζω να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των Δημοτών μας. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνω έργο για τον τόπο μου. Έργο χειροπιαστό, απτό και μετρήσιμο. Αυτή είναι η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία. Αυτό μου αρκεί!

Παραθέτουμε εν συντομία το βιογραφικό του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη

Ονοματεπώνυμο: Κώστας Μπακογιάννης

Βιογραφικό Δημάρχου : Ο Κώστας Μπακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι γιος του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη. Το 1996 τελείωσε με άριστα το Σχολείο Μίλφιλντ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μπράουν (ΗΠΑ), όπου σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις και βραβεύτηκε με την Υποτροφία William Gaston Premium. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον τομέα της Δημοσίας Διοίκησης και των Πολιτικών Επιστημών, στη Σχολή Τζον Φ. Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (ΗΠΑ) με εξειδίκευση στα μακροοικονομικά. Σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο) στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων. Έχει εργαστεί σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ως κοινοβουλευτικός βοηθός Ευρωβουλευτή όπου παρακολουθούσε τις εργασίες της Επιτροπής Μεταφορών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τουρισμού, όσο και στη Παγκόσμια Τράπεζα με έδρα το Κόσοβο, ως στέλεχος της ομάδας που συνεπικουρούσε στην υλοποίηση τριών έργων της Τράπεζας στον τομέα της Ενέργειας και της Μεταλλευτικής Βιομηχανίας. Έχει επίσης εργαστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών ως ειδικός συνεργάτης με αντικείμενο την προεργασία και προετοιμασία των δημοσίων τοποθετήσεων της Υπουργού. Στον ιδιωτικό τομέα έχει εργαστεί ως σύμβουλός επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group. Υπήρξε εταίρος και διευθυντικό στέλεχος σε ιδιωτική εταιρία Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας στην Αθήνα όπου και εργαζόταν ως Υπεύθυνος Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης. Έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού ως Καταδρομέας-Αλεξιπτωτιστής. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Του Παύλου και της Δανάης.

Η ιστοσελίδα του δήμου Καρπενησίου:http://www.karpenissi.gr/

Επιμέλεια: Ρένος Αρβανίτης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *